Arkt Építész Stúdió által tervezett J-ház Felsőtárkányban

Frissítve: 2020. máj. 7.

Az egri Arkt Építész Stúdiótól kaptam egy felkérést 2018 év végén, az egyik nemrég elkészült házuk fotózására.A Stúdió egy régi, 80 esztendős tufa falú házat épített át és egészített ki. A ház az utca frontról nézve megőrizte a régi, "kocka" házakra jellemző jelleget. Az első két szoba továbbra is hálószobaként funkcionál, viszont hátulról, az udvar felől teljesen megnyitották az épületet. Hatalmas nyillászárókat építettek be, így engedve be a napfényt a déli tájolású hátsó kert felől.A földszinten a két hálószoba mellett a nappali, a konyha, az étkező, a fürdő és a mellékhelyiség kapott helyet.A tetőteret - ahogyan a tervező, Fajcsák Dénes meséli - egy nagy tiszta (leválasztás mentes) közösségi térként fogalmaztuk meg, ami a kert felé maximalizált oromfali megnyitással tekint. A tervezők nem titkolt célja volt, a ház "falusias" jellegének a megőrzése. Emiatt kapott az épület natúr cserépfedést, natúr bádogozást, emiatt építettek be natúr faszerkezeteket, nyílászárókat és használtak hajópadlót, Illetve lakozott betont.


Enteriőr fotózás szempontjából az okozott némi kihívást, ami a ház egyik legnagyobb előnye, mégpedig a túl sok beáramló napfény. Fotózákor nem ideális, sem a túl sok, sem pedig a túl kevés fény. Abban az esetben, amikor túl sok és direkt fény áramlik a szobába, gondot okozhat a lakkozott hajópadlón való megcsillanása, beégést okozva. Ezt a megfelelő helyszíni beállításokkal és némi utómunkával kellő képpen kordinálhatjuk.


Összességében egy nagyon letisztult, világos és naturális terkből álló házat volt szerencsém fotózni. Ezúton is köszönöm a felkést.


J-ház, Felsőtárkány

Epítész tervező: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes

Arkt Építész Stúdió26 megtekintés0 hozzászólás