Arkt Építész Stúdió által tervezett J-ház Felsőtárkányban

Frissítve: 2020. máj 7.

Az egri Arkt Építész Stúdiótól kaptam egy felkérést 2018 év végén, az egyik nemrég elkészült házuk fotózására.A Stúdió egy régi, 80 esztendős tufa falú házat épített át és egészített ki. A ház az utca frontról nézve megőrizte a régi, "kocka" házakra jellemző jelleget. Az első két szoba továbbra is hálószobaként funkcionál, viszont hátulról, az udvar felől teljesen megnyitották az épületet. Hatalmas nyillászárókat építettek be, így engedve be a napfényt a déli tájolású hátsó kert felől.A földszinten a két hálószoba mellett a nappali, a konyha, az étkező, a fürdő és a mellékhelyiség kapott helyet.A tetőteret - ahogyan a tervező, Fajcsák Dénes meséli - egy nagy tiszta (leválasztás mentes) közösségi térként fogalmaztuk meg, ami a kert felé maximalizált oromfali megnyitással tekint. A tervezők nem titkolt célja volt, a ház "falusias" jellegének a megőrzése. Emiatt kapott az épület natúr cserépfedést, natúr bádogozást, emiatt építettek be natúr faszerkezeteket, nyílászárókat és használtak hajópadlót, Illetve lakozott betont.


Enteriőr fotózás szempontjából az okozott némi kihívást, ami a ház egyik legnagyobb előnye, mégpedig a túl sok beáramló napfény. Fotózákor nem ideális, sem a túl sok, sem pedig a túl kevés fény. Abban az esetben, amikor túl sok és direkt fény áramlik a szobába, gondot okozhat a lakkozott hajópadlón való megcsillanása, beégést okozva. Ezt a megfelelő helyszíni beállításokkal és némi utómunkával kellő képpen kordinálhatjuk.


Összességében egy nagyon letisztult, világos és naturális terkből álló házat volt szerencsém fotózni. Ezúton is köszönöm a felkést.


J-ház, Felsőtárkány

Epítész tervező: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes

Arkt Építész Stúdió24 megtekintés0 hozzászólás