Parasztház modern köntösben

Frissítve: 2020. máj. 7.

Egy építész saját házát fotózni mindig óriási kihívás. Így voltam ezzel akkor is, amikor Dénes felkért, hogy készítsek külső és belső épületfotókat a nemrég elkészült hétvégi házáról.


A hétvégi házat egy régi parasztházból alakították át, azzal a koncepcióval, hogy meghagyják a ház falusias arculatát, emelett némi modern jelleget is kölcsönöznek neki. Az átépítés koncepciójáról bővebben ebben az Építészfórumon megjelent cikkben olvashattok.A helyszínre délelőtt 10 óra körül érkeztem, ahol Dénessel egy kávé kíséretében átbeszéltük a fotózás részleteit. Miután közösen bejártuk a portát és a házat, úgy döntöttem, hogy az enteriőr fotókat készítem el először és majd naplementében fotózom kívülről az épületet.

A fotózást az udvaron található nyári konyhával kezdtem, majd a főépület szobái következtek.Bár az átalakításnak köszönhetően az étkező mindkét oldalról hatalmas nyílászárókat kapott, a többi helyiségben a régi parasztházakra jellemző módon elég kicsik az ablakok. Ennek okán elég kevés természetes fény jut ezekbe a szobákba, viszont némi vakuzással szépen be lehet világítani ezeket a tereket.Szintén a parasztházak jellemző tulajdonsága, hogy az egyes szobák egymásból nyílnak, ezért az enteriőr fotók készítésekor próbáltam erre is fókuszálni és bemutatni a különböző helyiségek kapcsolatát. Fontos szempont volt továbbá az átalakítás egyik fő koncepcióját is érzékeltetni a fotókon keresztül. Mégpedig azt, hogy a régi parasztházakra jellemző apró ablakokat és szűk helyiségeket megbontva, megnyitva, hogyan tudnak kialakítani olyan élettereket, amelyek közvetlenebb kapcsolatban vannak a kerttel és ezáltal a természettel.Amikor már majdnem végeztem az enteriőr fotókkal, akkor vettük észre, hogy elég nagy vihar közeledik, így azonnal fogtam a felszerelésemet és nekiláttam a külső képek elkészítéséhez. Szerencsére a viharfelhők nagyon szép hátteret biztosítottak az épületnek és a felhőkön átszűrődő napfény nagyon szép, lágy kontrasztot kölcsönzött a háznak. Sajnos a vihar még az előtt megérkezett, mielőtt be tudtam volna fejezni az összes beállítást, amit elterveztem.Amikor ott jártam a portán és a kertben még nem fejeződtek be a munkálatok, de amint azokkal is végeznek, szeretnék még visszamenni és még egy pár beállítást csinálni. Remélem lesz még rá lehetőségem.Családi ház

Építész tervező: ARKT Építész Stúdio

Helyszín: Cserépfalu

28 megtekintés0 hozzászólás